Israelul este o țară cu o încărcătură emoțională, istorică și culturală rar întâlnite. Cu un trecut politic încă proaspăt, definită de o independență relativ curând câștigată, Israelul este locul de naștere al mai multor religii: creștinism, iudaism și islamism. Cunoscută în special pentru locurile de referință ale creștinismului, această țară se bucură de un număr foarte mare de turiști, dintre care aproape 100.000 au fost reprezentați de români în anul 2018.
Pentru că e una dintre țările care ni s-au legat de suflet, vrem să te ajutăm să te pregătești cum se cuvine înainte de a porni la drum. Înainte de a merge în Israel trebuie să știi că:
1. În ziua de Sabat, magazinele și restaurantele sunt închise.
Dacă se întâmplă să ajungi în Israel în zilele de weekend, iar magazinele sunt închise, trebuie să știi că Sabatul la ei, cum ar fi duminica la noi, începe de vineri după apusul soarelui și ține până sâmbătă la apus. Astfel că, în așa cunoscuta zi de odihnă, magazinele sunt închise, personalul restaurantelor nu lucrează, iar autobuzele nu circulă. Dacă se întâmplă să nimerești taman atunci sau excursia ți se încheie la sfârșitul săptămânii, e bine de știut că în partea arabă a Ierusalimului vei găsi taxiuri cu care poți ajunge fără probleme la aeroport.
2. Nu te îngrijora de marea prezență a militarilor
Armata este obligatorie în această țară, atât în cazul băieților, cât și în cel al fetelor care au împlinit vârsta de 18 ani. Aceștia trebuie să își poarte arma peste tot, astfel că pot fi văzuți în contexte mai puțin obișnuite purtând arme cu ei, fie la cină sau prin oraș când se plimbă cu prietenii. Acest lucru nu trebuie să reprezinte un motiv de îngrijorare, ci trebuie văzut ca un avantaj, Israelul fiind una dintre țările în care te poți simți protejat și în siguranță.
3. Îmbrăcămintea modestă este o regulă de conduită
Datorită încărcăturii istorice și religioase a Israelului, cât și a capitalei sale, Ierusalimul, îmbrăcămintea modestă este o regulă care se cere a fi respectată. Astfel, chiar și pe timpul verii, bărbații sunt rugați să poarte pantaloni lungi și cămăși cu mânecă lungă, iar femeile fuste modeste, nu foarte scurte, iar în parte de sus bluze/tricouri cu mânecă lungă. Cel mai adesea, la intrarea în locașurile de cult există persoane care verifică dacă acest cod vestimentar este respectat.
4. Arătarea afecțiunii în locuri cu încărcătură religioasă este interzisă
Oricât de mult ți-ai dori să îți faci o fotografie cu persoana iubită aproape de un templu, acest lucru este imposibil. Vei găsi semne care te vor atenționa asupra acestui lucru, iar nerespectarea regulii va atrage cu ea militarii din jur care te vor ruga politicos să fii atent la comportamentul pe care îl afișezi în public.
5. Nu îi întreba pe localnici care este religia lor
Chiar dacă noi suntem obișnuiți să îi întrebăm chiar și pe cei pe care nu îi cunoaștem unde lucrează, câți copii au sau ce credință împărtășesc, în lumea evreilor acest lucru este considerat o mare lipsă de respect. Fiecare cultură are abordările ei, iar în acest caz cultura europeană nu se intersectează cu cea a Orientului Mijlociu. Dacă cineva îți spune de bună voie ce credință împărtășește, poți continua discuția fără probleme, evreii fiind considerați persoane amabile și sociabile.
Acestea sunt doar câteva dintre curiozitățile Israelului, dar nu vrem să dăm tot din casă, pentru că experiența e cu totul alta când descoperi de unul singur. Totuși, să nu uiți să alegi o încălțăminte comodă, pentru că în această excursie mersul pe jos e la mare cinste.